Nanotechnologie nabízejí výhody pro zemědělství
- Podrobnosti
- Kategorie: Nanotechnologie
- Napsal Ing. Šárka Vondrášková
Zástupce asociace Nanotechnology Industries Association Dr. David Carlander sdělil na konferenci CropWorld v Londýně na začátku listopadu, že nově vznikající nanotechnologie nabízejí obrovskou paletu potenciálních výhod pro sektor potravin a zemědělství.
Tzv. nanočástice jílu („nanoclays“) mohou pomáhat kontrolovat uvolňování přípravků, jako například hnojiva. Nanočástice v roztoku mohou také snižovat velikost částic částečně rozpustných živin, jako například oxid zinečnatý nebo uhličitan manganatý nebo mohou umožňovat kombinace dříve inkompatibilních chemikálií. Na druhé straně, „aerodynamické nanočástice“ v postřicích by mohly omezovat jejich unášení.
Nano-nátěry pro sklo poskytnou lepší izolaci ve skleníku, ale ztratí se jen pár procent přenosu světla“, přičemž nanotechnologie slibují také miniaturizované senzory pro vlhkost, teplotu a ultrafialové světlo.
Palivové katalyzátory, jako například oxid ceričitý, mohou také snižovat spotřebu paliva u faremní mechanizace.
Nanomateriály mají implikace také pro balení, kde jejich používání může snižovat uhlíkovou stopu. Další potenciální ekologické výhody zahrnují usnadňování recyklace nebo kompostování obalů , přičemž tzv. „inteligentní“ potravinářská balení také slibují zlepšenou bezpečnost potravin, dohledatelnost a ověřování pravosti.
Nanočástice jsou definovány jako částice o velikosti 1 – 100 nm. Pokrok v jejich rozvoji je již dobře v plném proudu s několikanásobným zvýšením množství nanotechnologických patentů podaných za rok v zemědělství samotném od roku 2006.
Ačkoli jsou zúčastněny všechny hlavní firmy zabývající se agrochemikáliemi, v oblasti patentování nových výrobků vede Čína.
Horticulture Week, 2012, 23 November, s. 27
zdroj: http://www.agronavigator.cz/